Franc Bešter, rojen 29. 4. 1957 v Besnici pri Kranju.

Gimnazijo sem obiskoval v Kranju, kjer sem maturiral leta 1976. Po maturi sem se vpisal na študij tehnične fizike na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, vendar po dveh letih to smer opustil in se leta 1978 vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer sem diplormial leta 1983.
Profesorji: Š. Planinc, J. Bernik, G. Gnamuš

Še istega leta sem začel poučevati likovno vzgojo na osnovni šoli Franceta Prešerna v Kranju, kjer sem poučeval do 1989. Od tedaj do leta 1999 sem bil v svobodnem poklicu, od 1999 do 2004 profesor likovne umetnosti na Gimnaziji Jesenice, od 2004 dalje pa ponovno v svobodnem poklicu.

Moja tehnika je akril na platnu, slog pa neke vrste nadrealizem, ideje črpam iz sveta sanj. Filozofijo, ki je osnova mojih slik, nakazujem v dveh izdanih knjigah: Nebeško kraljestvo (2000) in Potovanje zavesti (2005).
Povedati pa je treba, da se že kar nekaj let ukvarjam tudi s slikanjem pokrajine, predvsem me privlačijo stari deli vasi in mesta.

V novejšem času se veliko posvečam ilustriranju pravljic in fantazijskih zgodb pisateljice Mateje Črv Sušnik, pri založbi Zala.

Doslej sem imel preko 50 samostojnih razstav in sodeloval na številnih kolonijah in ex temporih, ter skupinskih razstavah. Sem član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Društva oblikovalcev Slovenije.

klikni za povečavo
Vse pravice pridržane © 2004-2006, oblikovanje in razvoj PopolnaPostava.com